Реферат: Сучасні нетрадиційні релігії

СУЧАСНІ НЕТРАДИЦІЙНІ РЕЛІГІЇ


План

Особливості сучасних нетрадиційних культів, їх типологія

Нетрадиційні культи християнської орієнтації (церква уніфікації, організація «діти бога»)

Нетрадиційні культи східної орієнтації (дзен-буддизм, рух Хоре Кришни)

Церква саєнтології


ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНИХ НЕТРАДИЦІЙНИХ КУЛЬТІВ, ЇХ ТИПОЛОГІЯ

В останні часи у США, а потім і в інших країнах з’явилося немало так званих релігій «нового віку». Їх також називають «нетрадиційними релігіями», «нетрадиційними релігійними культами». Головна їх риса, мабуть, в тому, що за своїм походженням вони не пов’язані з вже існуючими релігіями, хоча їх творці і наголошують інколи на таких зв’язках. Творцями цих релігій з’являються самозвані пророки, часто крикливі, вульгарні, які претендують на роль одноособистих спасителів людства, що загрузнуло в гріху.

Характерною рисою релігій «нового віку» є і те, що вони поповнюються молодими людьми віком від 18 до 24 років, з білого, так званого, середнього класу. Це, як правило, юнаки і дівчата, доля яких в чомусь не склалася. Вони часто мають непогану освіту і не мають серйозних матеріальних скрут.

Широка реклама нових культів поєднується з ретельно організованою системою вербовки. Нею займаються особо довірені фанатичні прихильники, що володіють навичками першого контакту. Вони прагнуть зав’язати знайомства у дискотеках, кафе, на вокзалах, в університетських городках тощо. Уміло визиваючи співрозмовника на відверту розмову про його тривоги і хвилювання, що мучать його, вони ненав’язливо розписують йому радощі перебування у своїй громаді, запрошують на молитвені збори або лекцію. «А чому не піти просто з цікавості»,- часто вирішує новак. Як правило, від подібної зустрічі він виносить радісні почуття такої людяності і тепла, про яку раніше навіть не підозрював. І лише потім новообраний пізнає, що за всіма цими усмішками стояла ретельна відпрацьована режисура.

На новака, та і на інших членів нових культів, як правило, звалюються повторюючи виснажуючи заходи, які викликають особливий гіпнотичний стан, коли стираються колишні сумніви, турботи, тривоги, бажання, цілі, тобто, той психологічний щит, панцир, який раніше захищав його від некритичного сприймання чужого впливу.

Сумна доля багатьох молодих людей, що в тій чи іншій мірі пов’язані з новими релігійними культами і їх громадами. Після прибування в таких громадах, казав Тед Патрик — американський психолог, який займався депрограмуванням, тобто перевихованням колишніх членів нових культів, їх свідомість перестає існувати і вони становляться або рослинами, або самовбивцями.

Усі релігії «нового віку» можна умовно поділити на три основні групи. До першої можна віднести ті культи, які проголосили себе новішими варіантами християнства. Серед них такі відомі культи як церква уніфікації, організація «Діти бога» тощо. До другої групи прийнято відносити культи, які беруть свій родовид зі Сходу. Найбільш значними з них є рух Харе Крішни і дзен-буддизм. Особливу групу складають об’єднання, які займаються переважно «духовними» вправами і процедурами, психотерапевтичними сеансами і процедурами, під які підводять релігійну основу. Тут виділяється церква саєнтології.

НЕТРАДИЦІЙНІ КУЛЬТИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ОРІЄНТАЦІЇ (ЦЕРКВА УНІФІКАЦІЇ, ОРГАНІЗАЦІЯ «ДІТИ БОГА»)

Церква уніфікації заявляє, що вона об’єднує у своїх рядах більш ніж 2 мільйони послідовників у 125 країнах, в тому числі більш, ніж 40 тис. у США. Її засновником являється Сен Мюн Мун, уродженець Північної Кореї.

Віровчення церкви уніфікації викладено у «Божественному принципі», який написаний Муном. Цей витвір уявляє собою відверту мішанину з вульгарних християнських сюжетів і політичних спекуляцій. Згідно вченню Муна, люди — божественні творіння, але повністю велич бога вони не втілюють. Причина в тому, що перша жінка, Єва, з недосвідченості у 15 років согрішила з Сатаною, який прийняв вигляд змія, а тому не змогла мати від Адама досконале потомство. Її гріх навіки отруїв людський рід і приречив його на довгі страждання. Подібно Адаму і Єві, Христос («другий Адам») був народжений безгрішно і місія його полягала в тому, щоб вступити у шлюб з земною ідеальною жінкою і привести на світ «досконалих», очищених від гріха, дітей. Але Ісус не встиг зробити це, тому що був зраджений своїм народом і розп’ятий. Оскільки сам Мун теж безгрішний, про це, начебто, сказав йому сам Ісус Христос при глибокій зустрічі, що відбулася у пасхальний ранок 1936 р., то шлюб людей може вважатися справжнім, якщо він освячений самим Муном, або церквою уніфікації.

Таким чином Мун самозвано проголосив себе «третім Адамом», новим «Ісусом Христом» другого пришестя.

Розповсюдження таких примітивних ідей обумовлюється духовним вакуумом у частини молоді, почуттям безпритульності, самотності, пошуками людських відношень, стійкого авторитета, з одного боку, з другого дуже вміло розробленою системою вербовки і психологічної обробки людей. Церква уніфікації буквально полює за юнаками і дівчатами, у яких не склалися або відношення з батьками, або особисті сімейні відношення. Саме такі юнаки і дівчата охоче за все сприймають вчення «єдинокровного отця». Сумна їх доля. На них навалюється виснажуючи тіло і душу різноманітні заходи, проповіді, лекції, співи гімнів тощо, що виснажують тіло і душу, і доводять їх до гіпнотичного стану і повної психологічної незахищеності. Послідовники церкви уніфікації постійно швендяють на аеродромах, вокзалах, вулицях, продають у три дорога квіти, солодощі, морозиво, женьшень, а то і просто жебракують.

Церкву «Організації діти бога» створив американець Давид Бьорг наприкінці 60-х років. Віровчення цієї церкви він виклав у «Листах МО».

Вищим принципом буття життя і віри Бьорг наголосив універсальну любов.

Якщо ви любите бога, то і бог любить вас. Якщо ви любите інших, то ви проявляєте до них божественну любов і тим самим виражаєте свою любов до бога. Але Бьорг не зупиняється на цих тривіальних положеннях і проголошує секс-революцію у тлумаченні божественної любові: все, що приносить втіху, і є любов. Звідсіля і виростає стрижнева ідея його вчення — заклик до вільної, а просто кажучи, до групової любові, в тому числі до такої, яка, звичайно, зветься протиприродною. Коротко кажучи «блуд», по Бьоргу, і є ефективний і санкційований «зверху» засіб спасіння душі і належний шлях до Христа.

Але не тільки ця, відмічена печаткою геніальної простоти ідея забезпечила секс-революціонеру Бьоргу широку популярність. Його успіх був обумовлений тим, що він знайшов особливо ефективну техніку залучення людей у свою «сім’ю» Новака оточують екзальтовані люди, які обіймають і благословляють його, постійно проголошують «Брат, я люблю тебе». Приголомшену людину вводять у приміщення дe всі моляться. Коли закінчує проповідувати або читати вірші з Біблії один, його змінює інший. Нікому не дозволяється залишатися на одинці. Навіть у часи сну працюють магнітофони, з яких лунають біблейські фрази. Після двох-трьох днів такої психологічної обробки людина впадає у гіпнотичний стан і становиться зовсім беззахисною перед напором «нових друзів».

Діяльність Берга прийняла дуже широкий розмах. У 1974 р. була опублікована скандальна доповідь про цю діяльність. Сам Бьорг змушений був покинути Америку і поселитися недалеко від Флоренції. Звідтіля новий Мойсей продовжував керувати діяльністю своєї багаточисленної пастви.

НЕТРАДИЦІЙНІ КУЛЬТИ СХІДНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ (ДЗЕН-БУДДИЗМ, РУХ ХАРЕ КРИШНИ)

Серед нетрадиційних культів східної орієнтації мабуть найбільш поширеними у країнах Європи і Америки з’являються дзен-буддизм і крішнаїтство.

Дзен-буддизм є різновидністю махаянського буддизму. В його основі лежить віра в те, що шляхом споглядання і самоспоглядання можна досягти просвітлення, зрозуміти істину, сутність світу. Він привабливий для людей тим, що обіцяє їм досягнення повної внутрішньої незалежності від суспільства без уходу з миру, без прийняття на себе яких би то не було суворих обітів, які могли б в якій-небудь мірі порушити звичайний уклад життя тих, хто прийняв цю віру. Згідно вченню дзен-буддизму, людина може досягти внутрішньої незалежності від суспільства, повної безтурботності духу без великих зусиль у будь-якому суспільстві, у будь-яких умовах.Методи досягнення просвітлення (саторі), переходу до такої свідомості, що розкриває смисл буття і відповідні цьому переживання, засновані на аутотренінгу. Дзен-буддистський психотренінг включає і самонавіяння і оргаїстичну несамовитість, екстаз, сп’яніння, презирство до установлених норм поведінки, шокотерапію тощо. Всі вони направлені на досягнення звільнення свідомості від обтяжливості спрямовані буттям.

Засновником крішнаїтстсва був уродженець із Калькутти, в минулому бізнесмен А.С. Бхактиведанта Свами. У 1966 р. він перебрався в Нью-Йорк, де і почав свою місіонерську діяльність. Канонічне вчення кришнайтів викладено у творі Свами «Бхагавадгіті». В центрі його лежить поклоніння Кришні. Необхідність шанування Кришни, вважають кришнаїти, обумовлена наступними причинами. Ми живемо у вік богині Калі (в індуїстському пантеоні богині відплати) у «залізному віці», в епоху «роздорів, короткої пам’яті», «ранньої смерті», «підлості», «занепаду», «панування зла». Це пора занепаду духовності, лицедійства, забуття колишніх духовних цінностей і перш за все релігії. Але «залізний вік» минув. Насувається світова катастрофа, що подібна біблейському всесвітньому потопу, коли бог Кришна з’явиться на білому коні в образі вершника Калки (у вішнуїзмі десяте втілення божества, яке очікується наприкінці нашого періоду світу), щоб знищити тих, хто робить зло і принести спасіння. Обов’язок послідовників Кришни — шанувати його як «верховну особу господа», постійно духовно самовдосконалюватися, наближатися до божественного трансцендентального світу. Той, хто не залучений до «свідомості Кришни», живе у пітьмі, неуцтві, не маючи жодних уявлень про розвиток світу, про дійсний історичний час, який невблаганно наближає людство до катастрофи. Цей процес неможливо зупинити, а тому слугам Кришни залишається лише прагнути прилучати людей до «вищої істини», прагнути спасти кожного, навіть якщо він не розуміє смислу того, що відбувається.

Кришніати вбачають мету людського існування у повному відстороненні від реальної діяльності, в спрямованності всіх думок, почуттів і діянь людини на служіння Кришні. «Усвідомлення Кришни» досягається за допомогою аскетичного способу життя і безкінцевого, до входження в екстаз, повторення так званих мантр, які прославляють Кришну.

Звичайний вік крішніатів від 18 до 25 років. В основному це молоді люди, які закінчили школу. Правда, зустрічаються і колишні студенти. Майже половина кришніатів — це виходці з католицьких сімей. Це, як правило, люди, що в минулому так чи інакше були вибиті із звичної колії, в чомусь надломлені, втратили надiю. Вони, як правило, живуть у релігійній комуні (храмі, ашрамі), яка кваліфікується як «ворота у духовне небо». Кришнаїти прагнуть носити особливий одяг: жінки — сарі, чоловіки — дхоті. Голови у чоловіків, як правило поголені, за виключенням кіски на потилиці, за яку, як вважається, Кришна візьме слугу на небо. На чолі наноситься особливий знак, який нагадує букву «У». Кришнаїти ніколи не розлучаються з чотками, які перебирають під час декламації або співів мантр. Шкіряне взуття виключається, бо пов’язане із вбивством тварини. Відношення між чоловіками і жінками регламентуються з невблаганністю уставу стройової служби. Розторгнення шлюбів не допускається. Культові дії носять масовий карнавальний характер і включають вуличні шествія, декламацію і співи мантр, ритмічні рухи тіла, пантомімічні сцени. В край насичені групові заходи не залишають людині ні хвилини для особистих земних роздумів, приводять до того, що вона постійно знаходиться в стані екстазу, трансу, катарсису. Це пагубно впливає на психічне і фізичне здоров’я. Але покинути ашрам не так просто. Людям постійно внушають, що Кришна їх накаже, і навіть штовхають їх на самогубство.

Розпорядок життя в амрамі дуже суворий. В три години сорок п’ять хвилин лунає удар колокола. Потім з половини п’ятого люди на протязі трьох годин проводять спільні культові заходи. Десь на половину десяту їм пропонується легкий сніданок і вони по заздалегідь составленій програмі розходяться на різні роботи: продаж літератури, пошив одягу і навіть жебратства. У 13 годин організується ланч. Потім продовження індивідуальної програми. З 19.30 рок знову спільні культові заходи, які продовжуються до 21.30. В решті-решт: останні фрази про Кришну, стакан гарячого молока і люди провалюються у сон на зустріч кришнаїтським маривам.

ЦЕРКВА САЄНТОЛОГІЇ

Церква саєнтології, як і товариство трансцедентальної медитаціїї та деякі інші, заснована на методах психофізіотерапевтичного впливу на людей. Заснував церкву саєнтології американський письменник-фантаст Л.Р. Хаббарт.

Саєнтологія, заявляє Хаббат, це релігійна філософія вищого готунку. Тільки вона забезпечує людині справжнє пізнання себе самої і істини. Для досягнення цієї мети використовується особливий прилад — «Е — вимірювач». Новак влаштовується напроти інструктора. На стіл ставиться «Е — вимірювач» — своєрідний шкільний варіант «детектора брехні». Він складається з гальванометра, що поєднаний через батарейку з двома жерстяними банками, які людина бере в руки, і здібний фіксувати електропровідність шкіри, яка змінюється в залежності від душевного стану людини. Інструктор починає ставити питання, пов’язані з минулим людини. Вона відповідає на них, і вони обоє уважно стежать за шкалою гальванометра. Вважається, що різке відхилення його стрілки свідчить про крайнє збудження людини, тому що відповідне питання сприяє «освідомленню» умов, в яких вона одержала психологічну травму. Мета всієї процедури полягає в тому, щоб поступово звільнити від цієї травми психіку. Для цього інструктор повторює відповідне питання доти, поки прилад не покаже, що реакція людини на нього стала нормальною. Тоді наступає черга інших питань. Психіка людини начебто очищається, людина «становиться сяючою духовною істотою, для якої у житті нема проблем».

Релігійним змістом ці психотерапевтичні сеанси наповнюються наступним чином. Психіка людини тлумачиться, як особлива душа. Вона є «тетана» — особливий дух, який після смерті переселяється в іншу людину і несе на собі тягар психологічних травм, одержаних у попередніх перевтіленнях «тетани». Єдиним засобом звільнити «тетану» від тягаря психологічних травм є психофізіологічні сеанси з «Е — вимірювачем».

Послідовники церкви саєнтології звуть себе «братами» і «сестрами». Функціонери церкви проводять служби, що нагадують релігійні, наприклад, церковні обряди, одруження і інші. Хаббарт шанується як великий «пророк», «спаситель», який радикально змінив хід всієї цивілізації. Успіх церкви пояснюється дуже витонченою технікою вербовки членів. Виявленням і залученням людей, занепокоєні своїм психологічним здоров’ям, займаються спеціально підготовлені місіонери. У повсякденному житті церква саєнтології — це воєнізована організація з жорстокою ієрархічною структурою, деспотичними порядками, які призвані утримувати паству у рамках казарменої дисципліни. Використовується ціла система нещадних репресивних заходів, які включають бойкот, погрози, шантаж тощо. Не випадково ця церква засуджена, як злочинна у Англії і інших країнах


Література

1. Чекер Р. О. Релігія – основа буття. Навчальний посібник.- К. 2008.

2. Титаренко О.С. Основи філософії і філософських знань. – К. 2007.

3. Бабичев Р.К. Релігієзнавство. К. – 2006.

4. Хомич К.С. Основи релігійних знань. К. 2008.

еще рефераты
Еще работы по релгии и мифологии